Scholierenverkiezingen

Als het aan middelbare scholieren en mbo-studenten ligt, dan zou de PVV de grootste partij worden bij de Tweede Kamerverkiezing in 2023. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, georganiseerd door ProDemos. 

Recordaantal jongeren heeft gestemd

Voor deze 30ste editie bracht een recordaantal van 143.991 scholieren en studenten op 397 scholen hun stem uit. Voor de Tweede Kamerverkiezing van 2021 stemden 50.287 leerlingen en studenten.

De uitslag

De PVV kan dit jaar rekenen op 15,9% van de stemmen, op de voet gevolgd door Forum voor Democratie met 13,3% stemmen. Op basis hiervan zou de PVV 25 zetels behalen en FvD 21 zetels. De VVD sluit de top drie met 10,8% van de stemmen, omgerekend 17 zetels. In 2021 was de VVD met 20,1% van de stemmen nog de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen.  

Nieuw Sociaal Contract is de grootste nieuwe binnenkomer met 2,8% van de stemmen. Als het aan de jongeren zou liggen zouden ook Nederland met een Plan (0,7%) en, traditiegetrouw,  Piratenpartij – De Groenen (1,9%) de kiesdeler halen.

In 2021 haalden nog 21 partijen een zetel. Deze keer zouden er, als deze jongeren het voor het zeggen zouden hebben, 18 politieke partijen in de Tweede Kamer komen.

Waarom Scholierenverkiezingen?

Je leert het meest over verkiezingen door zelf te ervaren hoe verkiezingen werken. Daarom worden de Scholierenverkiezingen zo georganiseerd dat het stemproces voor de Scholierenverkiezingen vergelijkbaar is met die van échte verkiezingen. Scholieren kunnen stemmen op een speciaal op school ingericht stemlokaal. Met een rood potlood stemmen de jongeren op een stembiljet. De stembiljetten worden verzameld in een stembus en na het sluiten van de stembus geteld door scholieren die optreden als stembureaumedewerkers. De Scholierenverkiezingen helpen bij het verlagen van de drempel voor jongeren om bij échte verkiezingen ook daadwerkelijk te gaan stemmen.

De Scholierenverkiezingen zijn geen peiling voor de échte verkiezingen. De uitslag geeft aan hoe de Tweede Kamer er uit ziet wanneer scholieren het voor het zeggen zouden hebben. Wel komen trends die zichtbaar zijn in de uitslag bij de Scholierenverkiezingen vaak ook terug in de uitslag van échte verkiezingen.

Scholierenverkiezingen buiten verkiezingstijd

Naast meedoen met de landelijke Scholierenverkiezingen kun je ook zelf op andere momenten op school verkiezingen organiseren. Op de website vind je lesmateriaal, filmpjes en quizzen. Jullie gaan zelf in groepjes partijen oprichten, campagne voeren, stemmen, de uitslag bekendmaken en een coalitie vormen. Ondertussen leren de leerlingen alles over verkiezingen en de stemprocedure.